Monday, August 5, 2019

#စပ်စ္သီးအေစ့၏အစြမ္းထက္ပံုမ်ား

#စပ်စ္သီးအေစ့၏အစြမ္းထက္ပံုမ်ား

ဝါးစားသင့္ တဲ႔ စပ်စ္သီးအေစ့ ကို ေထြးမထုတ္လိုက္ပါနဲ႔

စပ်စ္သီးက သူ႕ရဲ႕ အစြမ္းသတၱိေတြကို အေစ့ထဲမွာ ထုပ္ပိုးထားတာပါ။ ဒါ့ေၾကာင့္ အေစ့ကို #ဝါးစားပါ။
စပ်စ္သီးအေစ့က နဲနဲမာတယ္၊ ဝါးရင္း နဲနဲခါးၿပီး စပ်စ္သီးစားရင္ ပါးစပ္ထဲမွာ အေနွာက္အယွက္လိုပဲ၊
ေထြးထုတ္ေနရတာလည္း အလုပ္တစ္ခု လိုျဖစ္တယ္။

#ဒါေပမဲ႔ အာဟာရတန္ဖိုးေတြ အမ်ားႀကီး အမ်ားႀကီးကို အေစ့က သယ္ပိုးထားတာဆိုတာ သင္သိသင့္တယ္။
နိုင္ငံတကာက စပ်စ္သီးအေစ့ေတြ ခ်ည္းစု Extract လုပ္/ အမႈန္႔ျပဳ/ အဆီထုတ္ ၿပီး သုေတသနေတြ လုပ္တယ္။ ေရာဂါေပါင္းမ်ားစြာမွာ ေအာင္ျမင္လို႔ ထုတ္လုပ္သူေတြက စပ်စ္သီးအေစ့ နဲ႔ေဖာ္တဲ႔ ေဆးျပား၊ ေဆးလံုး ေတြကို ေစ်းကြက္ထဲ ျဖန္႔ခ်ီေနတဲ႔အခ်ိန္ သင္က စပ်စ္သီးတစ္လံုး စားရင္ အေစ့ေတြ လက္ဝါးထဲ ေထြးေထြးထုတ္ေနဦးမလား???

*** အရမ္းတန္ဖိုးရိွတဲ႔ စပ်စ္သီးအေစ့ကို အရသာမရိွဘူး၊ စားလို႔မေကာင္းဘူး၊ အသံုးမဝင္ဘူး ထင္ပီး ေထြးမထုတ္ပါနဲ႔ေတာ့"

စပ်စ္သီးအေစ့ နဲ႔ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး အေၾကာင္း

စပ်စ္သီးအေစ့ထဲမွာ…

#နွလံုး နဲ႔ #ဦးေနွာက္ က်န္းမာဖို႔ အတြက္ လိုအပ္တဲ႔ *Omega 3 fatty acid ေတြပါဝင္ပါတယ္။

#အေရျပား အတြက္ ေက်းဇူးျပဳတဲ႔ *Vitamin A နဲ႔ E ပါဝင္ပါတယ္။

အစြမ္းအာနိသင္ ႀကီးမားလြန္းတဲ႔ Flavonoid အမ်ိဳးအစား ျဖစ္တဲ႔ *Proanthocyanidin ပါဝင္တဲ႔အတြက္

#အရြယ္မတိုင္မီအိုမင္းျခင္း၊ #နွလံုးေသြးလည္ပတ္မႈဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ား၊ #အျမင္အာရံု အားနည္းျခင္း၊ #အေရျပားေရာင္ရမ္းျခင္း နဲ႔ #အဆစ္ေရာင္ျခင္း ေတြအျပင္
#ပန္းနာရင္ျကပ္ ေဝဒနာ နဲ႔ #ဝက္ျခံကင္းတဲ႔ အသားအေရ ပိုင္ဆိုင္ဖို႔အတြက္ စပ်စ္သီးအေစ့ကို ဓာတ္စာ ထဲမွာ ထည့္သြင္းစားေသာက္ၾကတယ္။

*Proanthocyanidin ဟာ မိႈေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ကူးစက္ေရာဂါ (Fungal infection) ၉၀% ရဲ႕ အဓိက တရားခံျဖစ္တဲ႔ Candida ပိုးကိုလည္း တိုက္ခိုက္နိုင္စြမ္းရိွတယ္။
အထက္က Antioxidant အစြမ္းေတြကို လုပ္ေပးနိုင္တဲ႔ *Proanthocyanidin ဟာ Anti-Cancer အစြမ္းကိုလည္း ၾကြက္ေတြနဲ႔ စမ္းသပ္ေအာင္ျမင္ပီးသားပါ။

#ကင္ဆာ ကို ကာကြယ္ေပးနိုင္တဲ႔အျပင္ ခႏၶာကိုယ္မွာ ပ်က္စီး/ေသဆံုးသြားတဲ႔ ဆဲလ္ ေတြကို ဖယ္ရွားေပးနိုင္ပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ *Proanthocyanidin ဟာ

ဆံခ်ည္မ်ွင္ေသြးေၾကာ၊ ေသြးလႊတ္ေၾကာ နဲ႔ ေသြးျပန္ေၾကာေတြကို သန္မာေစတဲ႔အတြက္ ေသြးလည္ပတ္မႈေကာင္းမြန္ေစၿပီး #ေသြးေၾကာထံုးျခင္း၊
အထိုင္ၾကာလို႔ ျဖစ္တဲ႔ #ေျခေထာက္ေရာင္ျခင္း မွာ သုေတသနအရ ေအာင္ျမင္ထားပါေသးတယ္။

၂၀၀၃ ခုနွစ္က သုေတသနမွာ Fat-metabolising enzyme မွာစမ္းသပ္ၿပီး #မေကာင္းတဲ႔အဆီ (LDL) ေတြကိုေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ေတြ႕ရပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစရံုမက နွလံုးေရာဂါ နဲ႔ ေသြးတိုး အတြက္ပါ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။

၂၀၁၀ ခုနွစ္ သုေတသန မွာေတာ့ *Proanthocyanidin ဟာ ဦးေနွာက္ရဲ႕ noradrenalin နဲ႔ dopamin level ကိုျမင့္ေစျခင္း နဲ႔ Tofranil လို စိတ္က်ျခင္းကို ဆန္႔က်င္တဲ႔သတၱိ ရိွတဲ႔အတြက္ #စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း ေဝဒနာရွင္ေတြမွာပါ အသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္။

ဒီလို အစြမ္းႀကီးးမားတဲ႔ #Proanthocyanidin ဟာ သုေတသန ေတြ႕ရိွခ်က္ေတြအရ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္အစြမ္း (Antioxidant capacity) မွာ Vitamin E ထက္ *အဆ ၂၀ ပိုမိုေကာင္းမြန္ၿပီး Vitamin C ထက္ *အဆ ၅၀ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။

ဒါ့ေၾကာင့္ နိဂံုးခ်ဳပ္ အႀကံျပဳလိုတာကေတာ့

`` စပ်စ္သီးစားရင္ တစ္လံုးလံုးဝါးစားပါ ´´

ဝါးစားလိုက္တဲ႔အတြက္ အေစ့ကိုသြားနဲ႔ႀကိတ္ၿပီးသား ျဖစ္သြားၿပီး အေစ့ထဲမွာပါတဲ႔ အာနိသင္မ်ားစြာကို Unlock ဖြင့္ေပး လိုက္သလိုျဖစ္သြားပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အစာမေျကလို႔ မစင္နဲ႔အတူျပန္ပါလာျခင္း လည္းမရိွေတာ့ပါဘူး။

လူအနည္းစုမွာသာ Allergic ျဖစ္တတ္ေပမဲ႔ စပ်စ္သီးအေစ့ဟာ လူအေပၚမွာ အဆိပ္လံုးဝ မရိွပါဘူး။
ကေလးငယ္ေတြ မ်ိဳခ်မိလို႔ သည္း (သီး) တဲ႔ အႏၲရာယ္လည္းမရိွပါဘူး။ ဒါ့ေၾကာင့္ *သင့္ကေလး ကို အာဟာရတန္ဖိုး မ်ားစြာရေစခ်င္ရင္ စပ်စ္သီးအေစ့ကို ဝါးစားျခင္းရဲ႕ အာနိသင္ေတြကို ရွင္းျပၿပီး အေစ့ကိုဝါးစားတတ္တဲ႔ အက်င့္လုပ္ေပးပါ။

*သင္ကိုယ္တိုင္လည္း ေသးေသးမာမာခါးခါးဝါးရခက္တဲ႔
စပ်စ္သီးအေစ့ကို မစားခ်င္ဘူးလို႔ ဂ်ီက်မေနေတာ့ဘဲ အခုခ်ိန္ကစပီး ဝါးစားပါလို႔ အႀကံျပဳပါရေစခင္ဗ်ား…

#မွတ္ခ်က္
စပ်စ္သီး နဲ႔ စပ်စ္သီးအေစ့ကို ဘယ္ေတာ့မွ ေခြးမေကြ်းမိပါေစနဲ႔။ေခြးကို ေသေစနိုင္ပါတယ္။

Credit to Hello Dr.Diet

No comments:

Post a Comment